Posted 17 November 2009 - 07:48 PM
Ako pricamo o Cazinu i njegovom sajmu,nemoj da mjesamo jabuke i kruske.
Kruska se puno razlikuje od jabuke a jabuke po sorti i kvaliteti opet se razlikuju od jabuka,sajam nije ono sto je bijo ali covjek moze malo da okrepi dusu,da napuni baterije onog starog sajma samo ako ode do stocne pijace.
Ja cesto navratim na stocnu pijacu,negledam hoculi ugaziti balagu ili fuskiju sa uglancanim cipelama ali mi amonijak od izmeta stoke daje tako lijepu miris da ga nemogu zamjeniti skupocjeni parfemi.
Stocna pijaca je sacuvala tradiciju trgovanja,postoji tacno propisan zakon oko trgovanja,krsenje tog pravila povlaci fizicke obracune gdje cesto dode da prorade kandzije,gdje neko dobije preko leda kandziju a neko kandziliste,a langiri kad prorade to je bilo strahota,ljuti krajisnici i njihv noz zvani "KORICNJAK"imam jedan kupiosam ga na sajmu od onog naseg bolnicara iz Pecigrada,cujem da je zbovo Banjca.
Ovako je propisano,ako jedan kupac kupuje i nudi cjenu za krupnu ili sitnu stoku drugi kupci se nesmiju mjesati niti davati svoje ponude,kad prvi kupac odustane od kupovine i kad ode sa prodajnog mjesta tek tad drugi kupac moze da da svoju ponudu.
Kupoprodajni dogovor se je dogovarao uz stisnute ruke na dole i kad bi se dogovoria tacna cjena zamah ruku bi se zamahnuo dva do tri puta gore dole i u zdrak vise glave se puste ruje i kaze se prodano-kupito,da se kapara a isplata se dogovara uz kahvu u kahvedzinici,
Goveda su isla na probu do mjesec dana,konji nesto vise a stoka za klanje se je odma isplacivala ili poslije klanja ka se meso rasproda.
Ako obratimo paznju na prvomajsku jagnjetinu,meni je najslada cazinska,mada sam jeo i Licku,Istarsku,sibensku ali frtalj Cazinske je posebno,jos kad popijes jednu pa otvoris drugu bude pravo.
Uh sta me jos muci,kvaliteta pastrme i sudzuka,pastrmu naleti, kod Joje po 25 KM dok sudzuk jos nisam nasao slican onom prijeratnom,mozda mi malo razgali dusu onaj od Lijanovica.
Kako zaboravi,imaju jos i nakupci koji rade za firme,oni kupuju po kilogramu,imaju makaze nude cjenu i sisaju,zapravo zigosuju.Vidi kako se nemogu sjetiti kako su se zvali oni ljudi sto su prodavali rakiju na case,bila je domaca,kuhana i secerusa,sepetari i sad imaju svoje mjesto,resetari i sitari,ali mislim da je umrla ona stara zena sto je imala vagu i prodavala guste cesljove.Dzelila nije uspio zamjeniti njogv sin,prisjetim se na one medene jabuke i sladoled koji je donosio u Liskovac autobusom,vidite daje bar nesto ostalo od cazinskog sajma.